Οι συχνότερες διατροφικές διαταραχές είναι η υπερφαγία, η νευρική βουλιμία και η νευρική ανορεξία. Η παχυσαρκία είναι το πιο σύνηθες από τα διατροφικά προβλήματα που μαστίζουν τη σύγχρονη κοινωνία. Από πίσω κρύβεται μια ασυνείδητη ανασφάλεια με πολύ έντονο εσωτερικό φόβο, που οδηγεί το άτομο να φτιάχνει γύρω του ένα οχυρό, μια πανοπλία που συμβολίζεται με τα επιπλέον κιλά στο σώμα. Τα περιστατικά παχυσαρκίας ζητούν πιο συχνά συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη από κάποιον ψυχολόγο. Ο λόγος είναι ότι τα αποτελέσματα της παχυσαρκίας είναι εμφανή και συνδέονται άμεσα με την απόρριψη από τους γύρω μας, ενώ οι υπόλοιπες διατροφικές διαταραχές μένουν συχνά κρυφές και οδηγούνται σε έναν ψυχολόγο, σύμβουλο ψυχικής υγείας όταν φτάσουν σε ακραίο βαθμό.
Στην υπερφαγία τα άτομα τρώνε πολύ γρήγορα μεγάλη ποσότητα τροφής, συνήθως μέχρι να αισθανθούν δυσφορία. Αυτό επακολουθείται από αισθήματα δυσάρεστα, που πολύ συχνά ακολουθούνται από μια κατάσταση ενοχών και ντροπής, με συναισθήματα θλίψης, θυμού και φόβου, ειδικότερα φόβου στο να ξεφορτωθούν την τροφή που κατανάλωσαν. Αντίθετα αντιδρούν τα άτομα που πάσχουν από νευρική βουλιμία, τα οποία καταφεύγουν σε αυτοπροκαλούμενους εμετούς, σε χρήση καθαρτικών ή σε πολύ έντονη γυμναστική, ώστε να αποφύγουν την αύξηση του σωματικού τους βάρους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολύ συχνά ούτε τα ίδια αυτά άτομα να μην αντιλαμβάνονται ότι έχουν πρόβλημα. Εκπληκτικό είναι ότι μόνο το δέκα τοις εκατό των ατόμων που πάσχουν από υπερφαγικά επεισόδια είναι παχύσαρκα.
Στον αντίποδα βρίσκεται η νευρική ανορεξία, όπου τα άτομα καταναλώνουν ελάχιστη τροφή και αναπτύσσουν μια τελετουργική σχέση με το φαγητό, για παράδειγμα κόβοντας το φαγητό τους σε πολύ μικρά κομματάκια ή αναπτύσσοντας ένα είδος μυστικοπάθειας σε ό,τι έχει σχέση με το φαγητό και πολλά άλλα. Έντονα εμφανίζεται η αδυναμία τους να δουν καθαρά και να έρθουν σε επαφή με την πραγματικότητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι, ενώ έχουν φτάσει το σώμα τους στα όρια της εξαθλίωσης και της εξάντλησης ακουμπώντας τα όρια της ασιτίας, συχνά ακούμε να λένε ότι έχουν παραπανίσια κιλά σε κάποιο σημείο του σώματός τους ή ακόμα και ότι είναι παχύσαρκα. Σε αυτές τις περιπτώσεις επικρατούν συναισθηματικές καταστάσεις απόρριψης και έλλειψης αποδοχής που συχνότερα ξεκινούν από μια δυσλειτουργική επικριτική οικογένεια.
Οι διατροφικές δυσλειτουργίες είναι ένα πρόβλημα του σώματος και του μυαλού. Χρειάζεται μια ολιστική αντιμετώπιση για να λυθεί το σύμπτωμα της εκάστοτε δυσλειτουργίας. Αλλά σημαντικότερο είναι να βρεθεί το αίτιο που την προκάλεσε, ώστε να λυθεί το πρόβλημα μόνιμα και οριστικά. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να κινηθούμε με σεβασμό στις ανάγκες που καλύπτονται μέσα από το φαγητό ενώ σημαντικότερο είναι να ακούσουμε αυτές τις ασυνείδητες σκέψεις, ώστε να βρούμε την εσωτερική δυσλειτουργία και στην συνέχεια να εφαρμόσουμε με αποφασιστικότητα και σταθερότητα ένα διατροφικό πρόγραμμα το οποίο πλέον θα είναι απόλαυση και όχι στέρηση. Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μας κάνει να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας και τους γύρω μας.
Πνευματικά δικαιώματα
Copyright © Στυλιανού Μάρκος, 2012.
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. All rights reserved.