Οι κρίσεις πανικού είναι ένας όρος που έχει αρχίσει να ακούγεται όλο και συχνότερα από πολλούς ανθρώπους, πολλές φορές λανθασμένα και παρερμηνεύοντας διαφορετικές καταστάσεις ψυχολογίας και ορολογίες που είπε κάποιος ψυχολόγος. Έτσι σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να περιγράψω τι είναι οι κρίσεις πανικού ώστε να ξεκαθαριστούν τυχόν παρερμηνείες.
Οι προσβολές πανικού είναι μια από τις αγχώδεις διαταραχές. Όπως λέει και η λέξη, είναι μια χρονική περίοδος έντονου άγχους και στρες όπου χάνεται ο αυτοέλεγχος, αυτό κορυφώνεται και διαρκεί συνήθως γύρω στα δέκα λεπτά. Σε αυτό το διάστημα επικρατεί πολύ έντονος φόβος και δυσφορία. Τα συμπτώματα που συνήθως εμφανίζονται είναι τα περισσότερα σωματικά. Ξεκινώντας από έντονο αίσθημα βάρους ή πόνου στο θώρακα, που συχνά συνδυάζεται με ταχυκαρδία, σφυροκόπημα της καρδιάς και λαχάνιασμα ή ασφυξία με αίσθημα πνιγμού. Επίσης αίσθημα ζέστης ή κρύου, με εφίδρωση και μουδιάσματα ή μυρμηγκιάσματα τοπικά, αλλά και σε ολόκληρο το σώμα. Συχνά εμφανίζεται τρέμουλο με έντονο φόβο που φτάνει στον τρόμο. Επικρατεί των υπολοίπων φόβων, ο φόβος θανάτου. Εμφανίζονται σκέψεις ότι χάνεται ο έλεγχος του εαυτού και σκέψεις ότι το άτομο μπορεί να οδηγηθεί στην τρέλα. Αίσθημα ζαλάδας, ανακάτεμα στο στομάχι που μπορεί να συνδυάζεται με πόνο. Συχνά παρουσιάζεται αστάθεια με τάση για λιποθυμία, αποπροσανατολισμός και κάποιες φορές παραισθήσεις, π.χ. ότι αρχίζει να χάνεται η πραγματικότητα ή αίσθηση ότι βγαίνει κανείς από το σώμα του. Αυτές είναι καταστάσεις στις οποίες μπορεί να φτάσει κάποιος που βιώνει μια κρίση πανικού.
Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν όλα τα συμπτώματα μαζί για να θεωρήσουμε ότι κάποιος είναι σε κρίση. Αρκούν τέσσερα και πάνω από αυτά που αναφέραμε για να πούμε ότι κάποιος είναι σε κρίση. Σημαντικό είναι να διαχωρίζουμε καταστάσεις όπου οι κρίσεις πανικού μπορεί να προέρχονται από τη χρήση ουσιών όπως φαρμακευτική αγωγή, ναρκωτικά, αλκοόλ κ.λπ., όπως να διαχωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τελείως διαφορετικά περιπτώσεις κρίσεων που προέρχονται από μετατραυματικό στρες όπως και καταστάσεις μετά την απώλεια κάποιου αγαπημένου, αλλά και τις περιπτώσεις σωματικών ασθενειών που μπορεί να επηρεάζουν τις προσβολές πανικού, όπως προβλήματα στο θυρεοειδή αδένα και άλλες ορμονολογικες διαταραχές.
Πολύ συχνά οι προσβολές πανικού συνδυάζονται με αγοραφοβία όπου και αντιμετωπίζονται μαζί.
Τα άτομα που έχουν πάθει κρίση πανικού μία ή και περισσότερες φορές εμφανίζουν στη συνέχεια έντονο άγχος και φόβο ότι θα επαναληφθούν οι προσβολές και ανησυχούν για τα αποτελέσματα των προσβολών. Φαντασιώνονται ότι μπορεί να πάθουν ανακοπή καρδιάς, εγκεφαλικό επεισόδιο ή ότι θα επέλθει η τρέλα και άλλα ευφάνταστα σενάρια. Αποτέλεσμα αυτής της συνεχόμενης κατάστασης είναι να αλλάξει αισθητά η συμπεριφορά και η λειτουργικότητα στην καθημερινότητά τους, αφού αρχίζουν να αποφεύγουν οποιαδήποτε κατάσταση φαντάζονται ότι μπορεί να τους προκαλέσει άγχος και κατά συνέπεια την πιθανότητα μιας κρίσης πανικού. Το αποτέλεσμα είναι να στερούνται τη ζωή τους ζώντας συνεχώς κάτω από την ομπρέλα του φόβου ότι μπορεί να πάθουν μια κρίση ανά πάσα στιγμή.
Οι κρίσεις πανικού, όταν διαγνωστούν σωστά και αντιμετωπιστούν άμεσα με κάποιο θεραπευτή, μπορούν να περιοριστούν, ακόμα και να εξαφανιστούν σχετικά εύκολα και γρήγορα, εάν δεν συνδυάζονται με κάποια άλλη σημαντική ψυχική διαταραχή. Η αποδοχή του προβλήματος και η επικοινωνία με έναν ειδικό είναι και η μισή διαδρομή προς τη θεραπεία.
Πνευματικά δικαιώματα
Copyright © Στυλιανού Μάρκος, 2012.
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. All rights reserved.