Ύπνωση, αυτό – Υπνωση
Όλοι έχουμε βιώσει καταστάσεις κατά τη διάρκεια των οποίων χάνεται η αίσθηση του χρόνου αλλά και η επαφή με το περιβάλλον. Πολλές φορές ενώ οδηγούμε φτάνουμε στον προορισμό μας χωρίς να το καταλάβουμε, διαβάζουμε και χάνεται η αίσθηση του χρόνου, βλέπουμε κάποια ταινία και ενώ τελειώνει αναρωτιόμαστε πώς πέρασαν τόσο γρήγορα δυο ώρες, σκεπτόμαστε και βυθιζόμαστε πολύ βαθιά, και πολλά άλλα.
Ακόμα, πολλές φορές, ενώ βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση, μπορεί να μπει κάποιος στο χώρο που βρισκόμαστε ή να συμβεί κάτι και να μην το έχουμε αντιληφθεί. Κατά τις περιόδους αυτές θα λέγαμε ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση ύπνωσης.
Η διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις καταστάσεις και την ύπνωση που εφαρμόζεται από τον ψυχολόγο -υπνοθεραπευτή είναι ότι κατά τη διάρκεια της αυτο-ύπνωσης η συνείδηση επικεντρώνεται στο θέμα πρόβλημα το οποίο ο υπνωτιζόμενος θέλει να διορθώσει – θεραπεύσει. Αυτό εκτείνεται από τη θεραπεία του σώματος, όπως τον πόνο και τις παθήσεις του σώματος, μέχρι και στα ψυχικά τραύματα ή προβλήματα.
Φαίνεται ότι οι υποβολές που γίνονται κατά τη διάρκεια της ύπνωσης εισχωρούν πολύ πιο άμεσα και αποτελεσματικά στο ασυνείδητο. Το ασυνείδητο κομμάτι του μυαλού χειρίζεται το σώμα. Δηλαδή οι εντολές που δίνονται στο σώμα ώστε να λειτουργεί δεν είναι συνειδητές. Εντολές όπως να χτυπάει η καρδιά, να ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό, να αυξάνεται ο ρυθμός της αναπνοής και όλες γενικά οι λειτουργίες του σώματος ελέγχονται από το ασυνείδητο. Έτσι χρησιμοποιώντας την ύπνωση θεραπευτικά ενεργοποιούμε το μυαλό στην αυτοθεραπεία του σώματος. Αντίστοιχα λειτουργεί η ύπνωση στην αυτοθεραπεία ασυνειδήτων ψυχικών τάσεων δυσλειτουργιών και ασθενειών.
Αυτή η διαδικασία είναι απολύτως ασφαλής και δεν περικλείει κανέναν κίνδυνο. Οι παρερμηνείες που έχουν δημιουργηθεί σε σχέση με το αντικείμενο προέρχονται από τη λανθασμένη εικόνα που παρουσιάζεται σε διάφορες ταινίες. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό μπορείτε να δείτε στο άρθρο (βλ. Yπάρχει κάποιος κίνδυνος από την ύπνωση;).
Υπάρχουν δυο είδη ύπνωσης: η μια είναι η Ερικσόνια ύπνωση, της οποίας είναι πρωτοπόρος ο Μίλτον Έρικσον (Dr. Milton Erikson) και η οποία χρησιμοποιείται από αρκετούς θεραπευτές στη σωματική και ψυχική ίαση. Είναι και ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός (NLP), που ανακαλύφθηκε και πρωτοξεκίνησε στην Αμερική ως τεχνική πωλήσεων. Χρησιμοποιείαιε από πολλούς ως μέσο επίδειξης πάνω σε ανυποψίαστους πρόθυμους ανθρώπους να γίνουν πειραματόζωα.
Στην ιστορία της οι τεχνικές αυτο-ύπνωσης έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως για τον ελέγχο του πόνου κι έχουν γίνει ακόμα και χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς καθόλου αναισθητικό. Ο Βίκτορ Ράους (Dr. Victor Rausch) ως οδοντίατρος εφάρμοσε ευρέως τις τεχνικές της ύπνωσης και αυτο-ύπνωσης στους πελάτες του και ο ίδιος υποβλήθηκε σε εγχείρηση χολής χωρίς αναισθητικό, απλά εφαρμόζοντας στον εαυτό του την τεχνική.
Όταν αυτο- υπνωτίζετεαι κάποιος, μοιάζει να είναι ο υπνωτιζόμενος ο συγγραφέας και ταυτόχρονα ήρωας του βιβλίου που ο ίδιος γράφει. Κατά τη διάρκεια της ύπνωσης, ενώ τα εγκεφαλικά κύματα μειώνονται, ο υπνωτιζόμενος συνεχίζει να έχει συνείδηση και επικοινωνία με το περιβάλλον. Εκεί έγκειται και η δυνατότητα να λειτουργήσουμε θεραπευτικά.
Τα οφέλη από την ύπνωση είναι πολλά: από τη μείωση, ακόμα και την εξάλειψη του πόνου, μέχρι την καταπολέμηση του φόβου, το ξεφόρτωμα χρόνιων ψυχικών πόνων, την αύξηση της αυτοπεποίθησης, τη μείωση του άγχους αλλά και την αλλαγή χρόνιων διαταραχών και συνηθειών, όπως το κάπνισμα, διατροφικές συνήθειες που προκαλούν παχυσαρκία ή νευρική ανορεξία, προβλήματα ύπνου και άλλα πολλά.
Πνευματικά δικαιώματα
Copyright © Στυλιανού Μάρκος, 2012.
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. All rights reserved.