Για να μπορέσουμε να παλέψουμε με οτιδήποτε, το πρώτο και κυριότερο είναι να ξέρουμε τι είναι, πού είναι και πόση δύναμη έχει, ώστε να κάνουμε τις σωστές προετοιμασίες και τις σωστές κινήσεις για να το αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα. Στην κατανόηση αλλά και στη λύση μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά ένας ψυχολόγος.
Ο φόβος είναι μια εσφαλμένη νοητική λειτουργία, είναι μια πεποίθηση, είναι με απλά λόγια μια λάθος – ψεύτικη σκέψη. Και ό,τι δεν είναι αληθινό δεν υπάρχει, είναι ένα δημιούργημα που έχει σαθρές βάσεις και με το σωστό χειρισμό μπορεί εύκολα να καταρρεύσει.
Το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα είναι η αποδοχή. Η αποδοχή ότι υπάρχει φόβος αλλά και το πόσο μεγάλος είναι μέσα μας, πόσο επηρεάζει τις πράξεις μας, την καθημερινότητά μας, την επικοινωνία μας, τις επιλογές μας. Σημαντικός παράγοντας για να γίνει αυτό είναι να διώξουμε το εγώ από πάνω μας και να γίνουμε αυτο-παρατηρητές. Μέσα από την παρατήρηση θα δούμε πόσο συχνά η ζωή μας καθοδηγείται από το φόβο, αντί να καθοδηγείται από την αγάπη και το αυτονόητο.
Το δεύτερο βήμα είναι να αντιληφθούμε τι είναι ακριβώς και τι δύναμη έχουν οι φόβοι μας. Αυτό θα γίνει αν θυμηθούμε κι αν εξερευνήσουμε από πού πρωτοξεκίνησαν οι φόβοι μας. Βλέποντάς το αυτό θα καταφέρουμε να δώσουμε την αληθινή εικόνα και υπόσταση στο φόβο.
Τρίτο βήμα είναι να μάθουμε τρόπους που θα διώξουν το φόβο από μέσα μας. Αυτό γίνεται με τη γνώση, την εμπειρία και την εξάσκηση. Το βήμα αυτό χρειάζεται δουλειά και συνεχή εγρήγορση μέχρι να εδραιωθεί η καινούρια φάση της αληθινής ζωής.
Συνηθίζω να χρησιμοποιώ μια μεταφορά, ώστε να κατανοηθεί ευκολότερα πώς να αντιμετωπιστεί ο φόβος. Ο φόβος είναι σαν το σκύλο, είναι σαν να έχουμε αφήσει την αυλόπορτα του σπιτιού μας ανοιχτή. Ο σκύλος που είναι έξω, αν δεν του πεις να μείνει έξω θα μπει στο σπίτι, αν συνεχίσεις να μην του βάζεις όρια, θα ανέβει στον καναπέ, θα ξεθαρρέψει και θ’ ανέβει στο τραπέζι, θα φάει το φαΐ σου, θα μπει στο κρεβάτι σου και θα αρχίσει να αφοδεύει όπου βρει. Πολλοί από εμάς, αρνούμενοι να δεχτούμε ότι μέσα στο σπίτι μας ζει ένας σκύλος, προσπαθούμε να καθαρίσουμε το σπίτι χωρίς να απομακρύνουμε το σκυλί μας. ‘Όλοι αντιλαμβανόμαστε τον κουραστικό και ανούσιο φαύλο κύκλο, όπου από τη μια εμείς καθαρίζουμε και παραδίπλα το σκυλάκι μας λερώνει.
Δυστυχώς, πάνω-κάτω έτσι λειτουργεί και υπάρχει ο φόβος σχεδόν σε όλους μας. Ο τρόπος για να αλλάξει αυτό, είναι να συμπεριφερθούμε στο φόβο όπως θα συμπεριφερόμασταν σε ένα σκυλί, δηλαδή εκπαιδεύοντάς το, βάζοντάς του όρια, κατεβάζοντάς τον από το κρεβάτι και τον καναπέ μας, διώχνοντάς το έξω από το σπίτι και βάζοντάς του να φάει όταν και ό,τι εμείς θέλουμε. Όποτε βλέπουμε το φόβο να μπαίνει στο σπίτι μας, εμείς θα τον βγάζουμε έξω λέγοντάς του να βγει έξω, κι αν δεν καταλαβαίνει, τότε θα τον διώχνουμε ακόμα και με τη βία. Αυτό μπορεί να είναι κουραστικό και συχνό στην αρχή, αλλά κάποια στιγμή γίνεται συνήθεια και μια μόνιμη κατάσταση.
Όπως και με τα σκυλιά, ο φόβος χρειάζεται να εκπαιδευτεί, να υπακούει εμάς αντί να γίνουμε δούλοι του σκύλου. Αφού το επιτύχουμε αυτό, μπορούμε να καθαρίσουμε το σπίτι μας και να ζήσουμε σαν Άνθρωποι!
Πνευματικά δικαιώματα
Copyright © Στυλιανού Μάρκος, 2012.
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. All rights reserved.