Πολύ συχνό φαινόμενο όσων ενδιαφέρονται να κάνουν ύπνωση, είναι να ρωτούν αν υπάρχει κάποιος κίνδυνος από την ύπνωση ή ανησυχούν αν χάνουν τον έλεγχο κατά την διάρκεια της ύπνωσης και αν ο υπνωτιστής μπορεί να τους επιβάλει να κάνουν πράγματα που μπορεί να μην τα θέλουν. Αυτό ονομάζετε φαινόμενο Σβενγκάλι και έχει πάρει την ονομασία του από μια παλιά ταινία του Τζον Μπάριμορ, όπου ο πρωταγωνιστής μέσα από τον υπνωτισμό επέβαλε στους υπνωτιζόμενους να διαπράττουν εγκλήματα. Αυτή αλλά και πολλές ακόμα ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές έχουν δημιουργήσει αυτή την τόσο εσφαλμένη εικόνα για την ύπνωση, όπως και πολλές ακόμα διαστρεβλώσεις γύρω από το αντικείμενο.
Κατά τη διαδικασία της ύπνωσης ο υπνωτιζόμενος έχει συνείδηση και επικοινωνεί με τον υπνωτιστή. Αν δεν συνέβαινε αυτό, τότε ο υπνωτιζόμενος, δε θα ήταν σε ύπνωση αλλά θα κοιμόταν και δεν θα υπήρχε επικοινωνία.
Στην περίπτωση που ο υπνωτιστής κατά την διάρκεια της ύπνωσης πει κάτι με το οποίο ο υπνωτιζόμενος δεν συμφωνεί ή δε νιώθει καλά τότε υπάρχει η άρνηση από τον υπνωτιζόμενο να συμμετέχει και τις περισσότερες φορές τον βγάζουν από την κατάσταση της ύπνωσης. Σε αυτήν την κατάσταση το άτομο έχει πλήρη συναίσθηση του τι είναι καλό και κακό, τι είναι σωστό ή λάθος και έχει πλήρη βουλητική ικανότητα αν θέλει να διακόψει τη διαδικασία οποιαδήποτε στιγμή.
Η όποια καθοδήγηση και υποβολές από την μεριά του υπνωτιστή, έχουν πάντα θετικό και θεραπευτικό χαρακτήρα και πάντα γίνονται με την οικειοθελή συμμετοχή του υπνωτιζόμενου. Μάλιστα από προσωπική πείρα με τους πελάτες μου, τις περισσότερες φορές οι ίδιοι δεν είναι έτοιμοι και αντιστέκονται στην θεραπευτική θετική υποβολή. Αν αντιστέκονται στα θετικά φανταστείτε πόση αντίσταση και άρνηση υπάρχει σε μία αρνητική υποβολή, η οποία βέβαια είναι και κάτι που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εφαρμοστεί.
Όσον αφορά στον νευρογλωσσικό προγραμματισμό(NLP) είναι μια τεχνική που λανθασμένα ονομάζετε ύπνωση, αφού και το όνομα του δεν το δηλώνει. Είναι κάποιες τεχνικές που αντίθετα με την Ερικσόνια ύπνωση (βλ. άρθρο τι είναι η ύπνωση, αυτό-ύπνωση) χρησιμοποιούνται για να μπερδέψουν τον εγκέφαλο ή να τον βάλουν σε μια κατάσταση παύσης. Αυτού του είδους η επίδραση χρησιμοποιείται από πολλούς ως επίδειξη πάνω σε ανυποψίαστους ανθρώπους τους οποίους και έχουν επιλέξει για το σόου διαβάζοντας την γλώσσα του σώματος. Έτσι έχοντας καταλάβει ότι οι υποψήφιοι είναι πρόθυμοι, δεκτικοί και ευάλωτοι σε υποβολές ασκούν σε αυτούς τις διάφορες τεχνικές. Προσωπικά θα συμβούλευα αν ποτέ σας ζητηθεί να συμμετέχετε σε κάποιο τέτοιο σόου να το αποφύγετε.
Η θεραπευτική ύπνωση έχει άμεσα ευεργετικά αποτελέσματα στο μεγαλύτερο εύρος των ψυχολογικών προβλημάτων. Πολλοί άνθρωποι βρήκαν θεραπεία πέραν τον καθαρά ψυχικών θεμάτων και σε ψυχοσωματικά προβλήματα όπως η παχυσαρκία ή το κάπνισμα αλλά και σε πολλές θεωρητικά σωματικές ασθένειες.
Πνευματικά δικαιώματα
Copyright © Στυλιανού Μάρκος, 2012.
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. All rights reserved.